Strenge controles op aanlijnen honden op het Rozendaalse Veld

Strenge controles op aanlijnen honden op het Rozendaalse Veld

19 maart 2021 Uit Door admin

De komende tijd komt er meer controle op het aanlijnen van honden op het Rozendaalse Veld in Rozendaal. Honden mogen alleen in het hondenlosloopgebied loslopen, in het overige gebied mag de hond mee aan de lijn. Het gebeurt helaas nog vaak dat honden ook hierbuiten loslopen. Voor zowel natuur als mens is dit zeer onwenselijk. Om incidenten te voorkomen, wordt hier actie op ondernomen.

Bedreiging voor de natuur
Honden hebben een jachtinstinct en veel dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als ze niets doen. Wilde dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. Vogels vliegen vaker op van hun nesten als honden in de buurt komen. Dit kost energie die ze niet kunnen steken in het grootbrengen van jongen of in het bereiken van het overwinteringsgebied. Achtergebleven eieren of kuikens zijn kwetsbaarder voor roofdieren of kunnen worden gepakt door de hond zelf. Vorig jaar hebben honden zelfs jonge wilde zwijntjes doodgebeten.

Overlast
Ook fietsers en wandelaars vinden het niet fijn als een hond tegen ze op springt of blaffend achter hen aanrent. Het is belangrijk dat iedereen prettig kan wandelen of fietsen op het Rozendaalse Veld, zowel hondenbezitters als mensen zonder hond. Het Rozendaalse Veld is één van de weinige natuurgebieden dat daarom een speciaal losloopgebied heeft.

Hondenlosloopgebied
Het hondenlosloopgebied is gemarkeerd met groene paaltjes en met bebording. De hond mag loslopen, maar de eigenaar moet de hond wel onder appel hebben. De hond mag weliswaar loslopen, maar mag andere bezoekers geen overlast bezorgen. Wij zijn trots op het losloopgebied, maar het is belangrijk dat we hier verantwoordelijk en zuinig mee omspringen.

Extra controles
Net als in de andere natuurgebieden in de gemeente Rheden zijn handhavers op de Veluwe daarom extra alert op loslopende honden buiten de hondenlosloopgebieden. Handhavers die een overtreding constateren schrijven een bekeuring (á € 109,00 inclusief administratiekosten).

Foto: Karlo Bolder